Tak toto je sila: Japonci žijú v ulitách a lastúrach, pozerajte (FOTO)

Život v ulite znie ako výmysel, v skutočnosti je to netradičný japonský dom. Čo naň hovoríte?

Vďaka túžbe žiť vo väčšom spojení s prírodou vznikol víkendový dom s názvom Shell. Stojí uprostred japonských lesov v prefektúre Nagano a svojím lastúrovitým tvarom pripomína ulitu. Hoci pôsobí futuristicky, jeho jednoduché línie zapadajú do okolitého prostredia. V centrálnej časti domu stojí veľká jedľa, ktorá zintenzívňuje pocit splynutia s lesom.

Pozrite si aj: Otvorenie showroomu výdatný dážď neprekazil

Vlhké letá a chladné zimy ho neohrozia

Autorom návrhu je Kotaro Ide z ARTEchnic architects. Pri návrhu musel vziať do úvahy miestne klimatické podmienky, ktorými sú nízke teploty a vysoká vlhkosť. Práve preto má stavba železobetónovú konštrukciu a vyvýšenú podlahu až 1,4 metra nad zemou.

 

Dom tvoria dva rôzne veľké vzájomne prepojené zakrivené ovály s veľkorysými okennými tabuľami. Betónová konštrukcia vytvára súvislú líniu od domu až k nádvoriu s jedľou. Ešte väčší prístup denného svetla do vnútornej časti interiéru umožňujú dva okrúhle svetlíky na „streche".

Pozrite si aj: 3 nápady, ktoré vylepšia izbu vášho školáka a dokážu ich spraviť aj sami!

Moderné technológie a nízke náklady

Dom má centrálny riadiaci systém, ktorý umožňuje ovládanie mechanických a elektrických zariadení prostredníctvom troch tlačidiel. Zabezpečenie domu má na starosti kvalitný bezpečnostný systém s biometrickými zámkami.

Pozrite si aj: Hups, nestihli ste to? Nevadí, aj zo suchej tekvice sa dá urobiť nádherná dekorácia, aha!

V dome je inštalované na zákazku vyrobené podlahové vykurovanie, ktoré zabezpečuje temperovanie i v čase neprítomnosti majiteľa, vďaka čomu dom nevlhne. Vzduchové a vetracie vývody sú inštalované pod vyvýšenou podlahou, takže umožňujú prirodzené vetranie. K výmene vzduchu dochádza cez žalúziu na terase, preto nebolo nutné inštalovať klimatizáciu.

 

Minimalistický interiér

Interiér má koncept otvoreného priestoru, ústredným bodom je závesný kozub. Jeho elipsovitý tvar harmonizuje s tvarom domu. Zakrivenie stien nepredstavovalo pri zariaďovaní žiadny problém. Dizajnér použil na mieru vyrobený nábytok s jednoduchými líniami, ktorý situoval pozdĺž stien.

Pozrite si aj: Koniec míňania peňazí na oblečenie: TÁTO vec z kuchyne za pár centov to vyrieši

Veľký oválny jedálenský stôl a polkruhová vaňa s LED osvetlením odkazujú na oblú architektúru domu. Na prízemí sú spoločenské priestory a na poschodí spálne. Celý interiér vizuálne prepája podlaha z čerešňového dreva, ktorá príjemne kontrastuje so svetlým nábytkom z dubu.

Toto musíte vidieť na vlastné oči, pozrite si to v našej GALÉRII!

Autor: Radomír

Focus Media

Video

Top 5 článkov

Diskusia