Viete správne skladovať oleje? Robte to ako gurmáni Taliani

Doplnky, dekorácie | 20.09.2019

Určite ste počuli, že oleje majú byť v tmavom skle. To však nie je ani zďaleka všetko!

Oleje sú v kuchyni (ale nielen v nej) veľmi dôležitými ingredienciami. Tušili ste však, že napriek vašej investícii do drahšieho a kvalitnejšieho oleja nemusíte svojmu zdraviu prospievať, ak vzácny olej neskladujete správne? A ako by sa vlastne mal olej skladovať? V chladničke, v tme alebo úplne inak?!

Pozrite si aj: Tento štýl nie je pre každého: Miestami drsný, chladný, ale vždy elegantný (FOTO)

Či ide o váš obľúbený olivový olej, ktorý ste si priniesli z letnej dovolenky, alebo o klasický slnečnicový, alebo repkový a dokonca aj v prípade, že ide o oleje používané na kozmetické účely, podliehajú všetky rovnakým pravidlám - treba ich správne skladovať a v pravý čas skonzumovať.

 

Áno, na trhu ich je mnoho druhov a ďalšie - svoje vlastné si môžete doma jednoducho pripraviť. Myslíme teraz rôzne ochutené oleje a oleje vyrábané doma na ošetrenie pleti. Je ich mnoho, nielen tradičné akými sú olivový, repkový, slnečnicový olej, ale aj konopný, ľanový sójový, tekvicový, bodliakový, kokosový, arganový či palmový. A to samozrejme nie sú zďaleka všetky.

Pozrite si aj: Učte sa od majstrov: Toto sú najkrajšie hotelové kúpeľne, chcete takú aj vy?

Aké sú základné pravidlá pre ich skladovanie?

Pri výbere oleja sledujte ich označenie. Medzi najkvalitnejšie a cenovo drahšie patria oleje extra panenské, panenské a lisované za studena. Vďaka tomuto spôsobu prípravy obsahujú cenné živiny, zdravé tuky a antioxidanty, ktoré sa však môžu ľahko znehodnotiť. Chráňte ich preto pred pôsobením svetla a nielen toho priameho slnečného.

Pozrite si aj: Chcete bývať ako kráľovná, hoci máte len panelákový byt? S týmto štýlom sa to dá

Tu je rozhodujúci obal, v ktorom ich skladujete. Pozor, ak máte pocit, že postačí doma preliať olej z priehľadnej nádoby do tmavej, sklameme vás. Než ste olej zakúpili, musel za vami cestovať a neurčitú dobu strávil vystavený na polici v obchode.

 

Preto už pri kúpe siahajte po olejoch, ktoré sú od samotného výrobcu uskladnené v tmavom obale. Nádobu či fľašu dôkladne uzavrite, aby na olej nepôsobil vzduch. Do oleja sa môžu dostať čiastočky prachu, prípadne iné nečistoty, zároveň kyslík olej znehodnotí.

Pozrite si aj: Inšpirujte sa našimi babkami: Vintage je opäť v móde!

Náš tip: Robte to ako skúsení Taliani či Gréci. Tieto stredomorské národy využívajú účinky olejov už tisícročia a skladujú ich oddávna v uzavretých keramických nádobách. Doprajte svojim olejom tmu a nájdite im miesto v tmavej špajze alebo v komore.

Pozrite si aj: Chceli by ste bývať v barndomíniu? Ide o nový štýl bývania, pre ktorý by ste sa upísali aj diablovi!

Okrem svetla škodí totiž olejom aj vystavovanie teplu. Chladné a tmavé prostredie je ideálne. Ak máte pocit, že umiestnenie oleja do chladničky by mohlo práve teplotnú stránku skladovania vyriešiť, pozor, nie každý druh oleja dobre znáša tak nízke teploty, aké máte v chladničke. Jeho znehodnotenie sa prejaví zhustnutím alebo zožltnutím.

 

Spravte si poznámku

Na originálnom obale vždy skontrolujte dátum spotreby. Pri doma vyrobených olejoch si na nádobu poznačte dátum výroby. Dôležitý je tiež údaj, kedy ste nádobu otvorili. Od tejto chvíle by ste mali spotrebovať olej do troch mesiacov.

Inšpirujte sa v našej GALÉRII vhodnými nádobami na skladovanie oleja.

Autor: Agáta

Focus Media

Video

Diskusia