Zarodila vám záhradka a teraz neviete čo s tým? Nemusíte zavárať, skúste toto!

Tipy a triky | 20.09.2019

Nestíhate zavárať? Máme pre vás tip!

Toto zmrazte!Máte veľkú úrodu? Blahoželáme! Dary z vašej záhradky či zo sadu rozhodne stoja za to. Čo v prípade, že vám úroda pomaly, ale iste prerastie cez hlavu? Neustále umývanie, krájanie, šúpanie a sterilizovanie či vyváranie lekvárov unaví aj tú najnadšenejšiu gazdinku. Tušili ste, že mnoho ovocia a zeleniny a nielen ich, môžete namiesto zavarenia zamraziť?! Áno, dokonca aj rajčiny!

Pozrite si aj: Nechutí vám káva, ktorú si pripravíte doma? Zrejme robíte tieto 2 veci zle

Iste nám neveríte, my si však žarty nerobíme. Mrazenie je praktický spôsob, akým môžete uchovať prebytky do budúcnosti, pričom ich budete mať neustále po ruke. Každý z nás, samozrejme, pozná základné potraviny, ktoré bežne mrazíme ako napríklad mäso, polievkové zmesi, bobuľové ovocie alebo lístkové cesto.

 

Poďte sa s nami pozrieť aj na iné potraviny, ktoré môžete naložiť do mrazničky bez obáv, že by ste ich nejako znehodnotili. Než však začnete mraziť, iste vás budú zaujímať financie. Aby bolo mrazenie efektívne, skontrolujte stav svojej mrazničky.

Pozrite si aj: Túto vec nezatracujte! Dokáže vám zväčšiť aj tú najmenšiu miestnosť

Pravidlom je, že novšie spotrebiče majú nižšiu spotrebu, a teda vás mrazenie vyjde lacnejšie. Správne zabalené a umiestnené potraviny v mrazničke tiež zvyšujú efektivitu tohto uskladnenia.

Pozrite si aj: Neuveríte, ako sa dá takmer zadarmo zariadiť byt z vecí, ktoré si donesiete z prechádzky

Do mrazu!

Tak napríklad väčšiu úrodu jabĺk môžete spracovať nakrájaním na kocky a zamrazením. Pred pečením stačí mierne rozmraziť alebo ich použite rovno v zamrazenom stave. Rovnako môžete mraziť nastrúhané jablká, ktoré využijete do pité či hoci do raňajkovej kaše.

 

Možno vás prekvapíme, ak povieme, že mraziť môžete aj rajčiny. Pokojne aj celé, po rozmrazení sa hodia do omáčok - ich uskladnenie však môže byť priestorovo náročné. Vhodnejšie je preto mraziť rajčiny v podobe omáčky, ktorá poslúži ako základ k cestovinám či k iným jedlám.

Pozrite si aj: Vyrobte si krásnu a praktickú debničku. Fotopostup krok za krokom!

Vynikajúcim ovocím na mrazenie je aj banán. Hlavne ak ste práve zistili, že je vhodný na konzumáciu posledný deň, vy však práve nemáte čas. Banán ošúpte, nakrájajte na kolieska a zamrazte. Neskôr z neho vyrobíte jednoduchú zmrzlinu, môžete ho pridať do kaší, ale aj do banánového mliečneho šejku.

Pozrite si aj: Chystáte sa na svadbu? Tieto dary sa hodia do každej domácnosti, inšpirujte sa

Vajcia sa nemrazia!

Už sto o tom počuli? Pre mnohých je vajce surovinou, ktorú by nemrazili. V každej domácnosti sa však stane, že ostane pri varení alebo pečení žĺtok či naopak bielka navyše. Zamrazte si ich osobitne v nádobke na ľad, vzniknú vám takto malé porcie, ktoré sa budú jednoducho dávkovať. V prípade potreby už len vyberte z mrazničky.

 

A čo všetky vaše milované bylinky?

Netreba sa báť. Iste ste časť úrody usušili, tú druhú nakrájajte na jemno alebo oberte menšie lístky zo stoniek a zamrazte v menších krabičkách. Pri varení stačí odobrať potrebné množstvo, budú chutiť ako čerstvé. Čo nezvyčajné zvyknete zamrazovať vy? Podeľte sa s nami o vaše najlepšie tipy!

Okrem mrazenia je skvelý spôsob aj sušička, pozrite sa na to v našej GALÉRII.

Autor: Agáta

Focus Media

Video

Diskusia