Chcete kompostovať, ale bojíte sa zápachu hniloby? Potrebujete tento zázrak

Zeleň a záhrada | 13.06.2019

Čo robiť, keď sa kompostu nedarí?

Založili ste si kompost a máte pocit, že všetko neprebieha, ako by malo? Áno, môže sa to stať, a to hneď z viacerých dôvodov. Poďme sa spolu pozrieť, čo sa mohlo prihodiť a ako znova dostať váš kompost do správnej kondície!

Ostatní práve čítajú: Poriadok v kúpeľni bude hračka! Dajte na tieto tipy

Je viacero dôvodov, prečo vo vašom komposte neprebieha všetko tak, ako ste pôvodne očakávali. Môže ísť o chybu pri postupe, ale aj o nepriaznivé podmienky. Ak teda veci nejdú dobrým smerom, bude treba váš kompost skontrolovať, poobracať a poskytnúť všetko potrebné na naštartovanie zdravých procesov.

 

Smrdí, smrdí, ach, ten smrdí!

Kyslý a nepríjemný zápach kompostu naznačuje, že začal hnilobný proces. Váš kompost sa dusí, nemá dostatok kyslíka a zrejme je v ňom aj priveľa vlhkosti. S najväčšou pravdepodobnosťou ste do kompostéru vložili naraz mnoho vlhkej pokosenej trávy či priveľa mokrého odpadu z kuchyne.

Ostatní práve čítajú: Zabudnite na chrómové vodovodné batérie: Dnes sú moderné tieto 2 farby!

Ak ho takto skladujete dlhšiu dobu bez dostatočného prístupu vzduchu, rozkladné procesy budú pokračovať. Väčšie množstvo vlhkého jemného odpadu preto vždy zmiešavajte s odpadom tuhším a suchším, použite napríklad hobliny alebo slamu, teda materiál pevnejší.

Ostatní práve čítajú: Už ich zverejnili! Toto sú horúce kúpeľňové trendy na rok 2020

Len čo však už cítite zápach, budete musieť obsah kompostéra prevzdušniť prekopaním a ak zistíte priveľa vlhkosti, postupujte jej vypustením alebo doplnením suchých materiálov. Tiež kompostér zakryte tak, aby sa k nemu dostal vzduch, ale nie nadbytočná voda (napríklad z dažďov).

 

Opačným problémom však môže byť aj prílišné sucho. To sa môže stať v letných suchých mesiacoch, kedy sa voda vyparuje veľmi rýchlo. Váš kompost prestáva postupne pracovať, až sa všetky procesy zastavia. Aby ste tomuto predišli, musíte si vhodne zvoliť umiestnenie kompostéru. Ideálne na tienené miesto tak, aby v exponovaných mesiacoch nebol vystavený priamemu pražiacemu slnku po dlhú dobu.

Ostatní práve čítajú: Starožitnosť v kuchyni: Jeden kus a budete sa cítiť ako v paláci!

Ak už svoj kompostér nemôžete presunúť, vytvorte mu striešku alebo tienidlo. Na suchom komposte je často vidno plesňové povlaky, obsah kompostéru páchne. Pridať v tomto prípade môžete ako vodu, tak aj vlhký zelený materiál. Tým najdôležitejším krokom je však premiešanie kompostu, aby ste rovnomerne distribuovali ako vlhkosť, tak aj vzduch.

Ostatní práve čítajú: To je divočina! Dali by ste si niečo takéto do kuchyne?

Tá správna teplota

Ak kompostér pracuje správne, jeho obsah sa postupne zahreje na teplotu 50 až 70 stupňov Celzia. Je to dôležité preto, aby jednotlivé suroviny boli hygienizované. Správnu teplotu dosiahneme pri dodržaní všetkých podmienok - teda dostatočnej vlhkosti, správneho pomeru surovín v komposte a dostatočným prevzdušnením.

 

Pozor, obsah kompostéru musí dosiahnuť určitý objem, inak nebude mať takpovediac „silu" na tieto procesy. Pri záhradných kompostéroch hovoríme približne o 1 metre kubickom materiálu. Teplotu možno sledovať úplne bežným kuchynským teplomerom.

Ostatní práve čítajú: Vyskladajte si dvierka kuchynskej linky úplne sami!

Ak nie je dostatočná alebo po počiatočnom vzostupe prudko klesla, je potrebné spraviť kontrolné kroky, teda skontrolovať vlhkosť, správny pomer obsahu kompostu a zabezpečiť prevzdušnenie. Ak to nejde, zakúpte si urýchľovač kompostu. Viac sme o ňom napísali v našej galérii.

Inšpirujte sa v našej GALÉRII rôznymi druhmi kompostérov a v našom VIDEU sa dozviete, ako založiť a viesť kompost.

Autor: Agáta

Focus Media

Video

Diskusia