Myslíte si, že vajce od sliepky je najzdravšie? Mýlite sa, siahnite po týchto!

Zeleň a záhrada | 04.09.2019

Ak patríte k milovníkom vajec a pokrmov z nich, rozhodne by ste nemali ostávať len pri „tradičných" slepačích. Máme pre vás hneď niekoľko dôvodov, prečo ochutnať aj iné druhy vajec. Isto vás prekvapia!

Klasické slepačie vajcia dostanete kúpiť v každých potravinách. Omnoho zriedkavejšie v rovnakých pultoch natrafíte na vajcia iných druhov hydiny, najčastejšie na prepeličie vajíčka. Ak však navštívite chovateľa či niektorú z fariem, máte možnosť získať aj vajcia kačacie a husacie. Túto možnosť si rozhodne nenechajte ujsť, pretože práve kačacie a husacie vajcia nie je možné zo zákona ponúkať bežne na predaj.

Ostatní práve čítajú: Vyrobte si romantickú krhličku. Fotopostup krok za krokom!

Prečo skúsiť iné druhy vajec?

Odpoveď je jednoduchá! Hoci aj z čírej zvedavosti, či vám budú chutiť. Mali by ste však vedieť, že oproti slepačím vajciam majú iné druhy vajec nielen iný výzor alebo chuť, ale aj zdravotné účinky.Tak napríklad prepeličie vajíčka patria medzi najmenšie. Znášajú ich prepeličky japonské a majú približne 10 až 12 gramov.

 

Zdobia ich biele a sivé škvrnky, preto sa často tieto vajíčka používajú na dekorácie. V kuchyni ich však možno použiť ako každé iné vajce. Oproti slepačím je ich chuť jemnejšia, ľahko sa trávia a majú málo cholesterolu, čo mnohých poteší.

Ostatní práve čítajú: Odpadnete, keď zistíte, ako často máte meniť utierky či obrusy v kuchyni

K ich pozitívam patrí aj vysoký obsah železa, draslíka, vápnika a tiež vitamínov a aminokyselín. Ich konzumáciu budú dobre znášať rôzne vekové skupiny, prospejú deťom, starším i chorým ľuďom. Ocenia ich aj športovci, podporujú totiž imunitu, ale odporúčajú sa napríklad aj pri chorobách, akými sú astma, alergie či cukrovka.

Ostatní práve čítajú: Nechutí vám káva, ktorú si pripravíte doma? Zrejme robíte tieto 2 veci zle

Kačky i husi

Ak máte možnosť, určite ich vyskúšajte. Na rozdiel od slepačích sú tieto vajíčka väčšie a majú aj hrubšiu škrupinu. Ich varenie - ktoré by malo byť dôkladné - potrvá pätnásť i viac minút, v surovom stave sa tieto vajcia nikdy nekonzumujú. Je to spôsobené vyšším rizikom nákazy salmonelou.

 

Keďže kačky a husi majú inú stravu ako sliepky, chutia ich vajcia výraznejšie. Nenechajte sa tým odradiť, sú výživné, obsahujú viac žĺtku a možno ich pripraviť úplne rovnako, ako ste zvyknutí so slepačími.

Ostatní práve čítajú: To musíte vidieť: Luxusný dom na útese ako vystrihnutý z časopisu

Trochu exotiky

Aj keď vám zrejme priamo na Slovenskou len tak niekto neponúkne pštrosie vajce, na túto slávnu pochúťku natrafíte hlavne v krajinách, kde sa pštrosy bežne chovajú. Vajce má okolo 1,5 kilogramu, ale môže byť aj väčšie, preto svojou výdatnosťou nahradí takmer 30 vajec slepačích.

Ostatní práve čítajú: Dizajnové pasce v kúpeľni: Sú pekné na fotke, ale v praxi nepoužiteľné, nedajte sa oklamať!

Než teda začnete robiť omeletu z pštrosieho vajca, overte si, či máte dostatok stravníkov. Pštrosie vajce je výborným zdrojom železa a tiež vitamínov A a E, bielkovinami, tukmi a množstvom vápnika sú veľmi podobné slepačím vajciam.

Pozrite si v GALÉRII, v akom prostredí by ste tieto zvieratká mali správne chovať.

Autor: Agáta

Focus Media

Video

Diskusia